030 23 45 250 Stel een vraag Schrijf je in voor de nazorg nieuwsbrief
.

Wie betaalt kinderalimentatie?

Wie betaalt kinderalimentatie?

Ouders zijn verplicht om de kosten van de opvoeding, verzorging en studie van hun kinderen te betalen. Deze onderhoudsplicht geldt voor de moeder, de biologische vader, voor een stiefouder en voor een niet-ouder die samen met een van de ouders het ouderlijk gezag heeft. Die kinderalimentatieverplichting houdt pas op als het kind 21 jaar is. Kinderalimentatie stelt de rechter vast. Het uitgangspunt voor kinderalimentatie is dat de levensstandaard van het kind niet mag dalen na de scheiding. Aan de andere kant kijkt men ook naar de draagkracht; dat wat de ouder die alimentatie gaat betalen, kan betalen. Hier vindt u een overzicht van bedragen die gemiddeld aan kinderalimentatie in Nederland worden vastgesteld. 

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Bij co-ouderschap gaat men ervan uit dat beide partners na de scheiding ieder voor ongeveer de helft van de zorg op zich nemen. De kosten voor verblijf en woning zijn voor rekening van de verzorgende ouder. De overige kosten van zorg voor de kinderen verdeelt men gelijkelijk over beide ouders. Dit gebeurt op basis van de draagkracht van de ouders. Op het moment dat het kind 18 jaar is, vervangt men de alimentatie voor een afspraak tussen de betalende ouder en het kind. Indien het kind een eigen inkomen heeft, of studiefinanciering ontvangt, kan een ander bedrag worden afgesproken.

Bekijk hier onze tips voor de (her)berekening van kinderalimentatie

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Scheiding Stappenplan

U en uw partner hebben besloten te gaan scheiden en hebben de intentie om in goed overleg uit elkaar te gaan. In het kennismakingsgesprek kijken we wat we voor u beiden kunnen betekenen en bevragen u langs de vijf W's. Tijdens het scheidingsproces doorloopt u globaal de volgende stappen. Stap 1: Scheidingsmelding als vertrekpunt Bij een scheiding is de scheidingsmelding een cruciaal onderdeel van het proces. Deze mel... Lees Meer »

Scheiden is meer dan alleen een handtekening zetten.

Al meer dan 15 jaar handelen we als grootste partij in Nederland op unieke wijze de meeste scheidingen af. Meer weten?

De ervaring van...

Annelies (35) woonde samen en heeft 2 kinderen

"Mijn ex-vriend wilde de scheiding onderling regelen, maar ik had niet het gevoel dat het eerlijk ging. Daarom heben we De ScheidingsMakelaar ingeschakeld." "Heel erg, maar ik wist dus helemaal niets van onze f...

Meer weten hoe we u verder kunnen helpen?