030 23 45 250 Stel een vraag Schrijf je in voor de nazorg nieuwsbrief
.
25-10-2017

Kinderen eerst bij scheiding!

Een scheiding is een droevige gebeurtenis, niet alleen voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen. Kinderen kunnen door een scheiding allerlei problemen krijgen, waaronder gedragsproblemen, maar ook verminderde prestaties op school worden als een gevolg van een scheiding gezien. Hoe kun je als ouder voorkomen dat je kind tussen wal en schip terechtkomt na een scheiding?

Kinderen en scheiding: de scheidingsmelding4123462

De scheidingsmelding is een belangrijk moment voor de kinderen. Doe je dit goed dan heb je in ieder geval een goed uitgangspunt gecreëerd voor de toekomst van de opvoeding. Hieronder staan vijf belangrijke tips die je kunnen helpen met een goede scheidingsmelding.

  1. Vertel samen dat jullie gaan scheiden.
  2. Vertel het aan alle kinderen tegelijkertijd.
  3. Bereid het gesprek goed voor. Overleg wat jullie gaan zeggen en dat jullie dat met één stem doen.
  4. Geef aan dat ouders uit elkaar kunnen gaan, maar dat de liefde voor hun kinderen altijd blijft bestaan. Dat moet de belangrijkste boodschap van het gesprek zijn.
  5. Blijf na de melding met je kind praten om te peilen hoe het gaat.

Ouderschap na de scheiding

Kinderen hebben duidelijkheid nodig. Zorg daarom dat na de scheiding de communicatie tussen jou en je ex-partner zo goed mogelijk blijft. Zo kun je ervoor zorgen dat kinderen geen loyaliteitsconflict ontwikkelen. Bij een loyaliteitsconflict hebben ze het gevoel te moeten kiezen voor een van de ouders. Goed overleg is daarom essentieel voor een goede opvoeding van de kinderen na een scheiding.

Kinder - en ouderbegeleiding na scheiding

Volgens de cijfers krijgen 70.000 mensen per jaar te maken met de echtscheiding van hun ouders. De afgelopen jaren zijn er verschillende programma's ontwikkeld om kinderen te begeleiden na een scheiding. KIES is een voorbeeld van zo'n programma waarbij kinderen leren om te gaan met de emoties rond de scheiding. Uit onderzoek van TNO blijkt dat deze programma's nuttig zijn en een positieve invloed hebben op de kinderen.

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Scheiden is meer dan alleen een handtekening zetten.

Al meer dan 15 jaar handelen we als grootste partij in Nederland op unieke wijze de meeste scheidingen af. Meer weten?

De ervaring van...

Christian (43) regelt zijn zaken graag goed

"De ScheidingsMakelaar is wel zakelijk, maar niet zo afstandelijk formeel. Ik voelde me op mijn gemak, en kon alles zeggen wat ik wilde." "Met een checklist gingen we alle onderwerpen langs die voor de sc...

Meer weten hoe we u verder kunnen helpen?