030 23 45 250 Stel een vraag Schrijf je in voor de nazorg nieuwsbrief
.
26-2-2018 Karen van der Toolen

Wat staat er in het ouderschapsplan?

Sinds 2009 is een ouderschapsplan verplicht bij het uit elkaar gaan van gehuwde en geregistreerde ouders en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In dit document maken ouders afspraken over de verzorging, ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen. Het ouderschapsplan moet in ieder geval afspraken bevatten over:

·         Zorgverdeling3650044
U kunt kiezen voor een co-ouderschap, waarbij de zorg gelijk verdeeld wordt. U kunt er ook voor kiezen dat de kinderen bij één van u gaan wonen. U moet dan afspreken hoe vaak de kinderen de andere ouder zien. Hiervoor is geen standaardregeling. U beslist hier samen over. Het is uiteraard wel goed om rekening te houden met de wensen, school en hobby's van de kinderen.

·         De informatie en raadplegingsplicht
U legt vast hoe u elkaar op de hoogte houdt en waarover u samen beslist. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan schoolkeuze en medische zaken.

·         De kosten van de verzorging en opvoeding
U blijft samen financieel verantwoordelijk voor de kinderen. Er wordt vastgelegd hoe hoog het bedrag aan kinderalimentatie is en wie dit betaalt.

Kinderen tussen de 12 en 18 moeten een kindverklaring invullen. Hierin geven ze aan of ze met de rechter willen praten en of ze het eens zijn met de gemaakte keuzes.Voor kinderen boven de 18 jaar is geen ouderschapsplan vereist. Wel maakt u afspraken over de verdeling van de eventuele onderhouds- en studiekosten. In mijn praktijk maak ik gebruik van een ouderschapsplan in twee delen. Het eerste deel is het meer officiële gedeelte. Het tweede is een zorgregeling waarin allerlei zaken rondom verjaardagen, vakanties, hobby's etc. worden vastgelegd. De laatste is een flexibel document en kan zo nodig makkelijk worden aangepast omdat kinderen en situaties nu eenmaal veranderen.

Al met al is een goed ouderschapsplan best een klus maar het geeft ook veel duidelijkheid en daardoor rust.

Karen van der Toolen

Als je gaat scheiden komt er veel op je af.

Het is mijn taak jullie te helpen in deze complexe situatie waarbij emoties en zakelijke overwegingen door elkaar heen lopen. Belangrijk da...

Beschikbaar in:

Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel

Lees Meer »

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Scheiden is meer dan alleen een handtekening zetten.

Al meer dan 15 jaar handelen we als grootste partij in Nederland op unieke wijze de meeste scheidingen af. Meer weten?

De ervaring van...

Christian (43) regelt zijn zaken graag goed

"De ScheidingsMakelaar is wel zakelijk, maar niet zo afstandelijk formeel. Ik voelde me op mijn gemak, en kon alles zeggen wat ik wilde." "Met een checklist gingen we alle onderwerpen langs die voor de sc...

Meer weten hoe we u verder kunnen helpen?