De financiële afwikkeling van een scheiding

Vorige week kreeg ik een telefoontje of een mediator ook een scheiding af kan wikkelen die financieel ingewikkeld is, of dat ze beter naar een advocaat konden gaan.

Het goed financieel afwikkelen van een scheiding is wel een vak apart en niet iedere mediator kan en wil dat doen. Ik moet erbij vermelden dat hetzelfde geldt voor advocaten. Mediation is eigenlijk puur gericht op de communicatie tussen de partijen en het gezamenlijk vinden van oplossingen waar beiden achter staan. Daarnaast hebben familiemediators voldoende kennis om een scheiding ook juridisch goed af te wikkelen en alimentatieberekeningen te maken. Op het moment dat er op het gebied van vermogen en fiscaal veel te regelen is wordt er vaak een expert ingeschakeld. Zelf vind ik het financiële en fiscale gedeelte ook heel interessant en heb me daarom ook daar in geschoold, op die manier kan ik alle aspecten van een echtscheiding zelf afhandelen. Het verdelen van het vermogen gaat trouwens meestal iets verder dan stickers plakken op de inboedel, maar waar moet je allemaal aan denken?

  • Roerende zaken zoals de inboedel, auto etc.
  • Bankrekeningen en levensverzekeringen
  • De echtelijke woning
  • Zijn er erfenissen of schenkingen geweest
  • Pensioenen
  • Hypotheek
  • Schulden

Daarbij moet er rekening mee gehouden worden dat de fiscus in het jaar van de scheiding over je schouder meekijkt. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat 50% van de aangiftes over het scheidingsjaar niet kloppen.

Tips:
– Het lijkt aantrekkelijk om jullie scheiding zelf te regelen of om de goedkoopste aanbieder te kiezen, maar uiteindelijk kan een verkeerde afhandeling je veel geld kosten. Het is dan ook goed om te bedenken wat je nodig hebt en wie je dat kan bieden.
– Je kunt ervoor kiezen de belastingaangifte over het jaar van de scheiding nog samen te doen. Als je “on speaking terms” bent is dat veelal voordelig omdat je dan bijvoorbeeld spaargeld aan de een of de ander toerekenen en een aantal aftrekposten onderling kunt verdelen. Dit laatste is vooral aantrekkelijk wanneer 1 van jullie meer verdient.

Veel gemaakte “blunders” bij echtscheidingen:

• Jij krijgt het huis dan betaal ik geen alimentatie.
In deze situatie verreken je een netto vermogensbestanddeel (het huis) met een bruto uitkering (de partneralimentatie). Als de helft van het huis eigendom was van de “vertrekkende” partner dan moet over dat bedrag inkomstenbelasting betaald worden van minimaal 33%.

• Jij krijgt de inboedel en dan betaal ik minder kinderalimentatie.
Bij deze constructie koop je eigenlijk de kinderalimentatie af. Dat mag wettelijk niet. Partneralimentatie mag je wel afkopen.

• De erfenis van mijn moeder is van mij.
Een logische reactie alleen kan het wettelijk anders geregeld zijn.
Dit is afhankelijk van de eventuele huwelijkse voorwaarden en het testament van de erflater. (en tegenwoordig ook of het huwelijk na 1 januari 2018 gesloten is) Als de partner niet uitgesloten is door de erflater en er is hierover niets beschreven in de eventuele huwelijkse voorwaarden, dan heeft de partner recht op een deel.

• Als ik overlijd dan krijg jij mijn nabestaandenpensioen, een levensverzekering is dan ook niet nodig.
Dit is niet altijd zo. Het is onder andere afhankelijk van je pensioenregeling. Het kan verstandig zijn om een levensverzekering af te sluiten. Mocht één van de partners overlijden dan kan het financieel lastig worden voor de ander zeker als er kinderen zijn.

Volg ons

Kosteloze kennismaking aanvragen