
Erfenis en scheiding: 6 redenen om goed naar uw testament te laten kijken
1. In sommige testamenten worden partners bij naam genoemd als erfgenaam. Indien u de laatste wil niet aanpast, zal de ex-partner erfgenaam blijven.
2. Er kan geruime tijd verstrijken voordat u daadwerkelijk gescheiden bent. Wanneer een testament niet is aangepast, blijft de aanstaande ex-partner erfgenaam. Aanpassing van het testament gedurende de scheidingsprocedure is aan te raden! (Let op! Voor de belastingwetten en het huwelijksvermogensrecht is al geen sprake meer van een partner als het scheidingsverzoek is ingediend en de partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.)
3. Minderjarige kinderen die een erfenis ontvangen zijn handelingsonbekwaam en kunnen de nalatenschap niet zelf afwikkelen. Wanneer er niets is geregeld, dan betekent dit dat uw ex-partner, als wettelijk vertegenwoordiger van de minderjarige kinderen, de nalatenschap gaat afwikkelen en zich gaat bemoeien met uw uitvaart, uw financiën, de verkoop van uw spullen, etc. Dit kunt u voorkomen door een executeur te benoemen die deze taken op zich zal nemen.
4. Indien een minderjarig kind van u erft, zal uw ex-partner, als ouder, het beheer voeren over het erfdeel en kan derhalve beschikken over het vermogen dat u uw kind heeft nagelaten. Door het benoemen van een bewindvoerder wordt het erfdeel door een ander dan uw ex-partner beheerd, gedurende de minderjarigheid van uw kind. Wanneer u twijfels heeft of uw kind bij het bereiken van de 18 jarige leeftijd verstandig genoeg met geld om zal gaan, kunt u de periode van bewindvoering nog wat oprekken tot een latere leeftijd (bijvoorbeeld 25).
5. Indien een (minderjarig) kind van u een erfenis ontvangt en vervolgens zelf onverhoopt komt te overlijden, en dit kind heeft geen partner en/of eigen (klein)kinderen, dan erft uw ex-partner als ouder van het kind. Op die wijze komt een deel van uw vermogen via uw kind alsnog terecht bij uw ex-partner. Door het opnemen van een tweetrapsmaking zorgt u ervoor dat het erfdeel van uw kind niet bij uw ex-partner terecht komt, maar bij de andere kinderen of bij iemand anders.
6. Komt u gelijktijdig met uw partner te overlijden of heeft u als enige het ouderlijk gezag over uw minderjarige kind(eren), dan is er niemand die het gezag uitoefent. De kantonrechter zal een voogd benoemen, tenzij u er zelf bij testament een hebt benoemd.
Neem voor meer informatie contact op met een nalatenschapsmakelaar bij u in de buurt. Kijk hier voor een stappenplan bij scheiden