
Hoe lang duurt zo’n scheiding eigenlijk?
Een veel gestelde vraag aan het begin van een scheidingstraject is ‘hoe lang gaat het duren?’. De achterliggende gedachte is vaak: “De boedel verdelen, afspraken maken over de woning en als er kinderen beneden de 18 jaar zijn, een ouderschapsplan. Hoe moeilijk kan het zijn?” Als ik kijk naar de mensen die ik bemiddel, zie ik dat de personen die deze vraag aan het begin van het traject stellen er veelal het langst over doen.
Scheidingsmelding
De voortgang van het scheidingstraject is afhankelijk van meerdere factoren. Een belangrijke factor is de scheidingsmelding. Hoe en wanneer is deze gedaan? De partner die de scheidingsmelding doet (“Ik wil scheiden”), is vaak verder in het traject dan de andere partner die de boodschap krijgt. De ontvanger staat als het ware aan het begin en zal de boodschap nog moeten verwerken. Voor de een (de ontvanger) zal een scheidingstraject eerder te snel gaan, terwijl het voor de partner die de scheidingsmelding heeft gedaan eerder te langzaam zal gaan. Dit verschil in snelheid vergt aandacht en schakeling. De partners zullen moeten leren te kijken naar elkaars processen en er begrip voor proberen te krijgen.
Gemiddelde duur scheiding
Gemiddeld duurt een traject vanaf het begin (inventariseren) tot het einde (de ondertekening van de stukken) een maand of drie, vier. Daarna is er nog het rechtbanktraject van gemiddeld zes tot acht weken (indien er sprake is van een huwelijk/geregistreerd partnerschap of indien er een ouderschapsplan naar de rechtbank dient te gaan).
Niet te lang stilstaan, maar…
Het is niet onbegrijpelijk dat mensen niet al te lang bij een scheiding stil wensen te staan. Zij willen graag beginnen aan hun nieuwe start. Het is mede om die reden niet leuk om steeds met de neus op de feiten te worden gedrukt en bezig te zijn met het verleden. Echter als het convenant eenmaal bij de rechtbank is geweest kan het niet meer zomaar aangepast te worden.
Goed over alles nadenken is belangrijk. Tijdens het scheidingstraject hebben partners de mogelijkheid om de verdeling goed te regelen, om duurzame afspraken te maken over pensioenen, alimentatie en zeker ook hoe in de toekomst om te gaan met de zorg voor de kinderen en…. natuurlijk de vraag: “Wat te doen met de woning?”
Alles was al geregeld
Een geruime tijd geleden werd ik benaderd door een echtpaar. Zij hadden zelfs alles al in onderling overleg geregeld. Het enige wat er nog moest gebeuren was het maken van een alimentatieberekening betreffende kinder- en partneralimentatie. Uiteraard is mijn eerste vraag of men beseft dat een enkele alimentatieberekening vaak niet voldoet. “We hebben het in goed overleg zelf geregeld, dit is het enige wat we nog nodig hebben,” was het antwoord. Ook op doorvragen van mijn kant werd iedere verdere hulp afgeweerd. “Alleen graag een berekening dus”. Zo gezegd, zo gedaan. Na aanlevering van de gevraagde gegevens kregen ze van mij een berekening aangaande de kinder- en partneralimentatie toegestuurd. Men was tevreden en bedankte me vriendelijk.
Vier maanden later
Een maand of vier later had ik dezelfde persoon weer aan de telefoon. Een van hen wilde toch eigenlijk wat aanpassingen doen in het echtscheidingsconvenant aangaande de termijn van de partneralimentatie en ook bij het ouderschapsplan waren bedenkingen gerezen. Op mijn vraag of alles al bij de rechtbank was geweest kreeg ik een positief antwoord. De scheiding was al een paar maanden geleden ingeschreven. De andere (inmiddels ex-)partner wilde niet meewerken aan het wijzigen van de eerder gemaakte afspraken. Op de vraag of ik kon helpen, was het enige wat ik kon aangeven, ‘enkel als de ex-partner nog met u om de tafel wil gaan zitten om het een en ander te bespreken’. Spijtig genoeg was dit niet het geval. “Dan ga ik nu maar naar een advocaat,” was het antwoord.
Het is natuurlijk altijd de vraag of deze mensen, indien ze meer tijd aan hun scheidingstraject hadden besteed, wel tot duurzame afspraken zouden zijn gekomen. Meer tijd op zichzelf is niet voldoende, het gaat om de informatie, het doorspreken van de mogelijkheden, jezelf afvragen waarom je het op deze manier wil regelen … Dat is wat we bij De ScheidingsMakelaar doen: Mensen bewust maken van het effect van hun afspraken. Altijd met de hoop dat ze in de toekomst het alsnog samen weer kunnen regelen.
Kijk voor meer informatie over scheiding naar ons stappenplan.