we staan voor u klaar
030 23 45 250
schrijf je in voor de nazorgnieuwsbrief
 nieuwsbrief

Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden?

‘Het paraplugesprek’

Uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden is een lastig gesprek. Dit gesprek zal veel vragen oproepen, vragen als: Gaan we het onze kinderen samen vertellen? Wat vertellen we wel en wat vertellen we niet? Hoe zullen onze kinderen reageren en welke vragen zullen zij stellen?

Het scheidingsproces is voor kinderen het meest bevorderlijk als ouders na de scheidingsmelding samen het besluit nemen om te scheiden en hierbij de uitvoering en de verantwoordelijkheid van de scheiding samen vormgeven. Wanneer jullie gezamenlijk in uw scheidingsproces zit en al antwoorden heeft, is dat het moment om uw kinderen bij de scheiding te betrekken.

Het paraplugesprek (Hoefnagels, 2003) is helpend om aan uw kinderen te vertellen dat u gaat scheiden, dit gesprek wordt opgebouwd in stappen;

  1. U vertelt bij voorkeur samen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden.
  2. U benoemt dat de scheiding een situatie is tussen volwassenen en dat dit nooit de schuld is van kinderen. Kinderen veroorzaken geen scheiding en kunnen er ook niet voor zorgen dat de ouders besluiten de scheiding ongedaan te maken.
  3. Jullie vertellen samen besloten te hebben te gaan scheiden. De reden hiervan kan op basis van de leeftijd en het niveau van de kinderen verteld worden, dit kan ook een algemene reden zijn.
  4. U vertelt uw kinderen dat jullie beiden beschikbaar blijven voor uw kinderen. Hierbij is het belangrijk om te benoemen dat jullie beiden de wens hebben om goed contact en een goede band te hebben en te houden met uw kinderen. Het kan voor uw kinderen helpend zijn als u als moeder dit benoemt over de vader van de kinderen en andersom.
  5. Jullie vertellen de gevolgen van uw scheiding op korte termijn, hierbij vertelt u welke veranderingen eraan komen. Meldt uw kinderen dat jullie hen willen betrekken bij onderwerpen die hen aangaan om rekening te houden met hun mening en wensen. U als ouders zal de uiteindelijke beslissingen nemen en dit vervolgens met hen bespreken.

Kinderen ervaren direct na het gesprek in hun dagelijks leven de praktische en psychologische gevolgen van de scheiding. Na verloop van tijd wennen de kinderen aan de gevolgen van de scheiding, echter blijven de gevolgen een rol spelen in hun leven. Hierover met uw kinderen in gesprek blijven helpt hen zich te blijven uiten over wat zij ervaren, voelen of beleven.

In mijn volgende bericht sta ik stil bij het betrekken van uw kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Ga hier naar: scheidingsmakelaar Anique Vinke

Bron: Berg, T.G. van den (2018), praten met kinderen en jongeren over scheiding; een praktijkboek voor professionals. Houten; uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.

Wat is belangrijk om te weten?

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

Volgs on

© 2003 - De ScheidingsMakelaar

Website by: Curves n' Colors
Kosteloze kennismaking aanvragen