Kinderen scheiden niet

Tijdens de opleiding familiemediation moeten wij, de studenten, met onze ogen dicht zitten terwijl we een ballon vasthouden. De docent loopt dreigend om ons heen en prikt af en toe een ballon kapot. Ik voel me bang en onzeker, wanneer komt er weer zo’n harde knal en hopelijk prikt zij niet mijn ballon kapot. Een mooie metafoor van hoe een kind zich kan voelen in een onstabiele thuissituatie

Een scheiding is meest van de ingrijpende gebeurtenissen die een gezin kan gebeuren. Ouders blijven ook na de scheiding samen de verantwoordelijkheid voor de kinderen houden. Hoewel je geen partners meer bent, ben je nog wel ouders samen en dus word je ook geconfronteerd met zaken van je ex-partner die je nu juist zo vervelend vond.

De belangrijkste regel is heel voor de hand liggend maar in de praktijk nog wel eens lastig: Gebruik je kinderen niet om gelijk te krijgen. Kinderen kiezen niet voor een scheiding en willen ook niet voor één van de ouders kiezen.

Een belangrijke  (misschien wel de belangrijkste) taak van de scheidingsbemiddelaar/ mediator is dan ook te waken over de belangen van de kinderen. Je kunt dan denken aan samen voorbereiden hoe je het de kinderen gaat vertellen en waar je daarbij aan moet denken, het maken van een ouderschapsplan en natuurlijk ook wie welke kosten gaat dragen. Hoe beter dit allemaal wordt besproken en vastgelegd hoe makkelijker het over het algemeen in de toekomst verloopt.

Ik schreef het al eerder, in de praktijk blijkt de overgang van partners naar alleen nog maar ouders best wel lastig. Wat daarbij kan helpen is een lijstje maken met dingen die je leuk vindt aan de ander als ouder, dat is vaak een eye-opener.

Volg ons

Kosteloze kennismaking aanvragen