we staan voor u klaar
030 23 45 250
schrijf je in voor de nazorgnieuwsbrief
 nieuwsbrief

Auteur: Hans van Son

Contactloos scheiden

De ScheidingsMakelaar® begeleidt u persoonlijk bij uw beslissingen omtrent de menselijke, praktische, financiële en juridische zaken die bij uw scheiding komen kijken. U weet snel waar u aan toe bent, u maakt een solide, nieuwe start.

Sinds het coronavirus en de maatregelen om uitbreiding zo beperkt mogelijk te houden is het raadzaam en ons geadviseerd zo weinig mogelijk fysiek contact te hebben. Hoe kunnen we dat in een persoonlijke aangelegenheid als een scheiding organiseren.

De moderne technologie helpt ons daarbij. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk en makkelijk om elkaar persoonlijk te spreken via een video-call. Vanaf verschillende plaatsen kunnen we in een beschermde omgeving toch via beeld en geluid met elkaar communiceren. Op deze manier kan het scheidingsproces zo gewoon mogelijk doorgang vinden.

Aan het woord is Hans van Son, ScheidingsMakelaar voor de IJmond en Haarlem. Het is dezer dagen een veelbesproken onderwerp. De ScheidingsMakelaar heeft de technische gereedschappen en biedt u zo de mogelijkheid om middels online mediation toch een goede oplossing te bieden die voor u beiden acceptabel is.

Samenvattend: voor iedereen blijft er de mogelijkheid om contactloos gesprekken te voeren en de scheiding in alle redelijkheid vlot met elkaar af te ronden. Een scheiding is immers al emotioneel genoeg.

De echtscheiding en het testament

Een belangrijk onderdeel van de echtscheiding is de zorg voor de kinderen. Als eerste denk ik dan aan de zorgverdeling, maar ook aan de voogdij bij eventueel overlijden van beide ouders. Nu is het risico dat beide ouders gelijktijdig komen te overlijden erg klein geworden. Ze reizen bijvoorbeeld niet meer samen naar een mooie vakantiebestemming. Maar toch, als een van de ouders nu komt te overlijden door ongeval of ziekte, dan zal de andere ouder niet onmiddellijk de weg naar de notaris weten te vinden. In het eindgesprek na de echtscheiding benoemen wij altijd nog eens het belang van het regelen van de voogdij. Je kunt dit doen door naar een notaris te gaan of dit via De NalatenschapsMakelaar voorbereiden.

Kan mijn ex-partner nog van mij erven?

Daarnaast is het noodzakelijk te bezien of het oude testament aangeeft dat de “echtgeno(o)t(e)” erfgenaam is of dat de erfgenamen bij naam genoemd worden. In het laatste geval blijft de ex-partner namelijk erfgenaam. In het eerste geval kan de ex-partner nog steeds via een omweg erfgenaam worden. Stel, je komt te overlijden dan gaat de erfenis naar je kind. Indien het kind dan komt te overlijden, kan je ex-partner weer erfgenaam van jullie kind zijn en zo toch een deel van je erfenis ontvangen. Dit alles is te voorkomen door dingen via een testament te regelen: de zogenaamde tweetrapsregeling.

Een executeur?

Als je dan een testament gaat laten opstellen is het verstandig ook een Executeur te benoemen. Een neutraal en onpartijdig persoon die openheid van zaken zal geven, is daarbij belangrijk. Daarmee voorkom je dat je ex-partner namens jullie kinderen jouw zaken moet doornemen en beslissingen over jouw reilen en zeilen kan nemen.

Wijzigen tijdens echtscheiding

Soms willen mensen ook tijdens de echtscheiding het testament al wijzigen. Als je niet het risico wilt lopen, dat je toekomstige ex-partner van je erft, zul je nu alvast het testament moeten wijzigen of er een opstellen. Ik heb overigens ook meegemaakt, dat mensen na het beëindigen van een samenleving elkaar toch nog als erfgenaam aanwijzen. Ook dan is een testament noodzakelijk. Kortom genoeg redenen om bij een scheiding ook eens serieus naar het testament te kijken.

Wat is belangrijk om te weten?

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

Volgs on

© 2003 - De ScheidingsMakelaar

Website by: Curves n' Colors
Kosteloze kennismaking aanvragen