
Ouderschapsplan verplicht voor samenwoners?
Uit een door De ScheidingsMakelaar gehouden enquête blijkt dat een derde van de respondenten niet weet dat een ouderschapsplan ook verplicht is voor samenwoners. Veel mensen denken dat het wordt aanbevolen, maar niet verplicht is. Toch is het wel degelijk in de wet vastgelegd, dat iedereen met ouderlijk gezag een ouderschapsplan moet opstellen. De controle hierop is helaas onvoldoende.
Geen controle op ouderschapsplan
Het ouderschapsplan wordt bekrachtigd door de rechtbank als onderdeel van de wet ‘bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’. Samenwoners hoeven niet naar de rechtbank om een scheiding te laten uitspreken en daardoor is er geen controle of samenwoners ook daadwerkelijk een ouderschapsplan op hebben gesteld. Pas wanneer gescheiden ouders ruzie krijgen over de kinderen komen zij bij de rechtbank terecht. De rechter kan hen vervolgens alsnog verplichten een ouderschapsplan op te stellen.
Voordelen van ouderschapsplan
De ScheidingsMakelaar werkt al vanaf het begin van haar bestaan (2003) met een ouderschapsplan en ziet de nieuwe wet als een positieve ontwikkeling. Hoewel het ouderschapsplan geen wondermiddel is, zet het mensen aan tot nadenken over de situatie van de kinderen. Er is daardoor ook meer ruimte en aandacht voor advies van specialisten op dit gebied. Daarnaast is in het ouderschapsplan de hoogte van de kinderalimentatie vastgesteld. Als het ouderschapsplan bekrachtigd is door de rechtbank, wordt het makkelijker om eventuele achterstanden in de betaling bij de niet-betalende partner te vorderen.
Steeds meer samenwoners met kinderen
Samenwonen is een volledig geaccepteerde samenlevingsvorm in Nederland. Steeds meer paren wonen ongehuwd samen met kinderen.Doordat de groep samenwoners met kinderen steeds groter wordt is het belangrijk dat ook zij een ouderschapsplan opstellen.