Wat is een ouderschapsplan?

Ouderschapsplan verplicht?

Sinds 1 maart 2009 is het ouderschapsplan verplicht bij een scheiding. De rechter beoordeelt het ouderschapsplan inhoudelijk bij het indienen van het echtscheidingsconvenant. Kinderen hebben het recht hun beide ouders te blijven zien na een scheiding. In de meeste situaties heeft het kind er belang bij om contact te houden met beide ouders. De afspraken die u nu - tijdens uw scheiding - daarover maakt, waarborgen dit recht. Een ouderschapsplan bevat afspraken over:

  • De verdeling van de dagelijkse zorg;
  • Het hoofdverblijf van het kind;
  • Communicatie en overleg;
  • De verdeling van de kosten voor de kinderen;
  • Praktische afspraken over: spullen, verjaardagen, vakanties;
  • Alles wat verder voor u van belang is.
Hoe komen we tot een goed ouderschapsplan?

We begeleiden u bij het maken van heldere afspraken over de invulling van het ouderschap na de scheiding. Een ouderschapsplan verplicht voor ouders van minderjarige kinderen geeft een duidelijk overzicht van de gemaakte afspraken. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht maar u bent vrij om samen afspraken te maken over alle zaken rond de kinderen. Het ouderschapsplan is een groeimodel, waarbij nieuwe omstandigheden en behoeften kunnen vragen om een aanpassing van de eerder gemaakte afspraken.

Goede afspraken maak je door te denken en voelen als ouder: wat vind ik als moeder/vader belangrijk? Wat vindt mijn kind van deze afspraak? En niet te denken als ex-partner: ik heb verdriet als ik je zie, dus ik wil niet dat de kinderen vaak bij jou komen.

De ScheidingsMakelaar heeft inmiddels 15 jaar ervaring in het opstellen van ouderschapsplannen en de zorg voor kinderen na een scheiding. Voor vragen kunt u altijd bij een van onze scheidingsmakelaars terecht. 

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

GESLACHT
BENT U OF IS UW PARTNER ONDERNEMER
Contact via

Volg ons

Kosteloze kennismaking aanvragen