we staan voor u klaar
06-538 538 55
schrijf je in voor de nazorgnieuwsbrief
 nieuwsbrief

Praten over de gevolgen van een scheiding

Vroeger

Een scheiding voorkomen kan niet altijd, maar bewuste keuzes maken over je relatie kan wel helpen om problemen te voorkomen. Vroeger, dat wil zeggen zo’n vijftig jaar geleden, was het duidelijk. Je ging niet samenwonen, maar trouwde met je partner en dat was voor eeuwig. In de laatste dertig jaar heeft het huwelijk als de belangrijkste samenlevingsvorm meer concurrentie gekregen. Mensen gaan steeds vaker samenwonen met zijn tweeën of met kinderen, hebben een geregistreerd partnerschap of wonen zelfs niet eens meer in hetzelfde huis. Trouwen of samenwonen lijkt steeds meer een bewuste keuze te worden. Voor welke relatievormen kun je in Nederland kiezen en wat heeft het voor gevolgen als je gaat scheiden?

Scheiding uit samenleven

Bij het einde van een samenleving zonder samenlevingscontract kunnen beide partners ieder hun eigen weg gaan. Ze verdelen hun spullen onderling, en dat is dat. Alleen in het geval van kinderen moet er een ouderschapsplan worden opgesteld en kinderalimentatie worden betaald. In een samenlevingscontract kun je wel allerlei zaken vastleggen over het huishouden, eventuele partneralimentatie, een regeling voor het pensioen en andere zaken waar je meer zekerheid over wilt.

Huwelijk en geregistreerd partnerschap met of zonder voorwaarden

Bij een huwelijk en bij een geregistreerd partnerschap ontstaat een gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat bij een scheiding alle bezittingen door de helft worden gedeeld en dat er partneralimentatie geëist kan worden door een van de partners. Ook het pensioen moet gedeeld worden bij een scheiding. Het is mogelijk om vooraf aan een huwelijk of partnerschap voorwaarden op te stellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak wanneer een van de partners een bedrijf heeft.

Praten over de gevolgen van een scheiding?

De samenlevingsvorm die je kiest is misschien niet het belangrijkste. Belangrijker is het om voor je huwelijk of tijdens het samenwonen goede afspraken te maken over alle zaken die bij een langdurige relatie komen kijken. Als je verliefd bent, denk je niet aan de gevolgen van een scheiding en veel mensen vinden het moeilijk om het met hun geliefde over de financiën te hebben. Toch hangt het succes van een relatie ook samen met hoe goed je met je partner over de zakelijke kant van de relatie kan praten.

Niets is meer vanzelfsprekend

Vroeger was het vanzelfsprekend. Trouwen of samenwonen was geen keuze. De man verdiende het geld, de vrouw zorgde voor de kinderen. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Vrouwen en mannen zijn in economisch opzicht steeds meer elkaars gelijke. Beiden kunnen en willen werken. Daarnaast is er tijd nodig om de kinderen op te voeden en het huishouden te doen. Goed overleg voorafgaande aan een huwelijk, samenleving of geregistreerd partnerschap en tijdens de relatie is daarom van groter belang dan ooit om de relatie op lange termijn te laten slagen en een eventuele scheiding te voorkomen.

Wat is belangrijk om te weten?

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

Volg ons

© 2003 - De ScheidingsMakelaar

Website by: Curves n' Colors
Kosteloze kennismaking aanvragen