030 23 45 250 Stel een vraag Schrijf je in voor de nazorg nieuwsbrief
.

Wie betaalt alimentatie?

Wie moet partneralimentatie betalen?

Bij een scheiding vervalt de verplichting niet om financieel voor elkaar te zorgen. Deze wettelijke onderhoudsverplichting geldt niet alleen voor de kinderen (kinderalimentatie), maar ook voor de partners. Als een van de ex-partners onvoldoende inkomsten heeft, dan moet de ander alimentatie betalen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat u daar in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapvoorwaarden andere afspraken over heeft gemaakt.

partneralimentatiePartneralimentatie verplicht?

De verplichting tot alimentatie kan worden afgekocht. Door partneralimentatie blijft u nog lang gebonden en afhankelijk van uw ex. Daarom kunt u ervoor kiezen af te zien van partneralimentatie. U bent niet wettelijk verplicht om een bedrag af te spreken. De hoogte van de alimentatie hangt af van de behoefte en de draagkracht. De ScheidingsMakelaar gaat na of partneralimentatie in uw geval noodzakelijk is, en wat de juiste hoogte is.

Alimentatie indexering

De indexering is niets anders dan het aanpassen van het bedrag aan de gestegen prijzen en lonen in een land. Elk jaar stelt de Minister van Justitie een percentage vast aan de hand waarvan de alimentatie moet worden verhoogd.

Alimentatie berekenen

Aan de berekening van de partneralimentatie liggen een aantal principes ten grondslag. Zo mag de alimentatiebetaler niet meer partneralimentatie betalen dan zijn of haar draagkracht toelaat. De draagkracht wordt berekend aan de hand van de Tremanormen. Deze normen zijn niet in de wet vastgelegd, maar worden in het juridisch tijdschrift Trema  gepubliceerd. In de meeste gevallen hanteren we deze normn voor de draagkrachtberekening. Een tweede principe bij de berekening is het idee dat de levensstandaard van de betrokkenen er niet op achteruit mag gaan. De ScheidingsMakelaar heeft jarenlange ervaring met de berekening van het juiste bedrag aan partneralimentatie. 

Partneralimentatie bij scheidingsbemiddeling

Wilt u weten hoe u ervoor kunt zorgen dat partneralimentatie geen struikelblok wordt. Klik op de link ' Zeven gouden tips bij scheidingsbemiddeling'.

Denkt u uw scheiding helemaal zelf te kunnen regelen? Kijk dan hier voor onze online dienstverlening Online-scheiden-plus.nl.

 

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Scheiding Stappenplan

U en uw partner hebben besloten te gaan scheiden en hebben de intentie om in goed overleg uit elkaar te gaan. In het kennismakingsgesprek kijken we wat we voor u beiden kunnen betekenen en bevragen u langs de vijf W's. Tijdens het scheidingsproces doorloopt u globaal de volgende stappen. Stap 1: Scheidingsmelding als vertrekpunt Bij een scheiding is de scheidingsmelding een cruciaal onderdeel van het proces. Deze mel... Lees Meer »

Scheiden is meer dan alleen een handtekening zetten.

Al meer dan 10 jaar jaar handelen we als grootste partij in Nederland op unieke wijze de meeste scheidingen af. Meer weten?

De ervaring van...

Martijn (41) was te druk voor een scheiding

"We waren uit elkaar gegroeid, en vonden dat we elkaar en onze kinderen tekort deden. We konden gelukkig in goed overleg uit elkaar." "In een 'vechtscheiding' zagen we allebei niets. Mijn collega attendee...
» Martijn

Meer weten hoe we u verder kunnen helpen?