we staan voor u klaar
06-538 538 55
schrijf je in voor de nazorgnieuwsbrief
 nieuwsbrief

Scheiden alimentatie? Wie betaalt wat?

Wie moet partneralimentatie betalen?

Scheiden alimentatie? Bij een scheiding vervalt de verplichting niet om financieel voor elkaar te zorgen. Deze wettelijke onderhoudsverplichting geldt niet alleen voor de kinderen (kinderalimentatie), maar ook voor de partners. Als een van de ex-partners onvoldoende inkomsten heeft, dan moet de ander alimentatie betalen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat u daar in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapvoorwaarden andere afspraken over heeft gemaakt.

Partneralimentatie verplicht?

Scheiden alimentatie? De verplichting tot partneralimentatie kan worden afgekocht. Door partneralimentatie blijft u nog lang gebonden en afhankelijk van uw ex. Daarom kunt u ervoor kiezen af te zien van partneralimentatie. U bent niet wettelijk verplicht om een bedrag af te spreken. De hoogte van de alimentatie hangt af van de behoefte en de draagkracht. De ScheidingsMakelaar gaat na of partneralimentatie in uw geval noodzakelijk is, en wat de juiste hoogte is.

Alimentatie indexering

De indexering is niets anders dan het aanpassen van het bedrag aan de gestegen prijzen en lonen in een land. Elk jaar stelt de Minister van Justitie een percentage vast aan de hand waarvan de alimentatie moet worden verhoogd.

Alimentatie berekenen

Aan de berekening van de partneralimentatie liggen een aantal principes ten grondslag. Zo mag de alimentatiebetaler niet meer partneralimentatie betalen dan zijn of haar draagkracht toelaat. De draagkracht wordt berekend aan de hand van de Tremanormen. Deze normen zijn niet in de wet vastgelegd, maar worden in het juridisch tijdschrift Trema  gepubliceerd. In de meeste gevallen hanteren we deze normn voor de draagkrachtberekening. Een tweede principe bij de berekening is het idee dat de levensstandaard van de betrokkenen er niet op achteruit mag gaan. De ScheidingsMakelaar heeft jarenlange ervaring met de berekening van het juiste bedrag aan partneralimentatie. 

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ’s, of stel hieronder uw korte vraag.

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

Wat is belangrijk om te weten?

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

Volg ons

© 2003 - De ScheidingsMakelaar

Website by: Curves n' Colors
Kosteloze kennismaking aanvragen