we staan voor u klaar
06-538 538 55
schrijf je in voor de nazorgnieuwsbrief
 nieuwsbrief

Scheiden en de belastingaangifte

Wanneer je net gescheiden bent en belastingaangifte moet doen, komt er veel op je af. Je krijgt te maken met allerlei regels rondom fiscaal partnerschap, partneralimentatie en toeslagen. Wanneer je samen een woning hebt (gehad), wordt het nog ingewikkelder. Ik raad mensen altijd aan om, zeker over het jaar van scheiding, de aangifte door een belastingexpert te laten doen.

Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces goed te kijken naar de toekomstige financiële situatie. Door te kiezen voor goede begeleiding bij de scheiding, wordt veel werk uit handen genomen, kun je niks vergeten, zijn de mogelijkheden duidelijk en weet je hoe je er straks (financieel) voor staat. Wanneer ik mensen begeleid bij hun scheiding, kijk ik ook altijd mee wat ze aan belasting moeten betalen en welke toeslagen aangevraagd kunnen worden, zodat beiden weten wat ze per maand te besteden hebben. Soms kunnen mensen ook hogere toeslagen krijgen door tijdens de scheiding zaken anders te regelen.
Vaak is het interessant om gelijk na de scheiding een voorlopige belastingaanslag in te vullen. Als je bijvoorbeeld partneralimentatie betaald, kun je maandelijks alvast een belastingteruggave krijgen. In Nederland wordt er bij 1 op de 6 scheidingen partneralimentatie afgesproken, het gemiddelde bedrag is €900 bruto per maand. Als de alimentatiebetaler in dat geval 40,4% belasting betaald, betekent dat een maandelijkse teruggave tot wel €363; nog los van eventuele hypotheekrenteaftrek of toeslagen. Ook als je partneralimentatie ontvangt, kun je soms beter al iedere maand de belasting daarover betalen, in plaats van een hoog bedrag achteraf in 1x.

Milou Scholtes begeleidt mensen die in onderling overleg, in het belang van de kinderen en zonder dure advocaten willen scheiden. Het uitgangspunt is altijd wat mensen willen voor hun toekomst, omdat je alleen zo toekomstgerichte afspraken kunt maken. Meer informatie of een gratis adviesgesprek?

Wat is belangrijk om te weten?

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

Volg ons

© 2003 - De ScheidingsMakelaar

Website by: Curves n' Colors
Kosteloze kennismaking aanvragen