Scheiden met jonge kinderen

Lotte, 9 weken oud, ligt heerlijk te slapen en heeft geen idee wat er zich beneden afspeelt. Haar ouders hebben besloten uit elkaar te gaan en hebben mij gevraagd dit te begeleiden.
De vader van Lotte wil graag een co-ouderschap, haar moeder wil dat Lotte een goede band opbouwt met vader maar twijfelt of een co-ouderschap goed is.

Als scheidingsbemiddelaar hoor ik neutraal en onpartijdig te zijn, als er kinderen in het spel zijn ben ik dat natuurlijk niet, ik ben voor hen. Ik zie het namelijk als mijn belangrijkste taak hun belangen te behartigen. Gelukkig is een ouderschapsplan tegenwoordig verplicht hierin staan zaken als: de verblijfplaats van het kind, communicatie en informatie, financiën, school, medische zaken, zorgverdeling en de contacten tussen ouder en kind.

Het maken van zo’n plan is bij (hele) jonge kinderen nog niet zo eenvoudig. Natuurlijk willen beide ouders graag tijd doorbrengen met hun kind maar in de eerste 18 maanden is het ook heel belangrijk dat er een primaire hechtingsfiguur is. Daarnaast is het voor de andere ouder belangrijk om een goede band op te bouwen. De meest ideale situatie is dat de uitwonende ouder een paar keer per week contact heeft met de baby, het liefst in de veilige omgeving van het kind. Helaas is de realiteit dat dit vaak niet lukt door de spanningen tussen ouders. In een situatie waarbij beide ouders regelmatig betrokken zijn geweest bij alle aspecten van de zorg hoeft een overnachting bij de uitwonende ouder niet op voorhand te worden uitgesloten.

Maar waar moet je op letten:
Om een gezonde, veilige hechting met beide ouders tot stand te brengen moet je kind niet meer dan een paar dagen zonder fysiek contact met de andere ouder zijn. Veel baby’s hebben een voorkeur voor één verzorger. Een langdurige scheiding van die primaire hechtingsfiguur moet je proberen te vermijden. Belangrijke aspecten om rekening mee te houden maar bedenk dat jullie zelf het beste weten wat goed is voor je kind. Uitproberen, overleggen en aanpassen zijn volgens mij kernwoorden om te komen tot een goed plan. Lotte is trouwens inmiddels een vrolijke blozende baby van 4 maanden. Samen met haar ouders heb ik een plan gemaakt waarbij de zorg door haar vader langzaam wordt opgebouwd. Iedere 3 maanden gaan we om tafel om te bespreken hoe het loopt en wat er veranderd kan/moet worden. Het einddoel is een goed lopende co-ouderschap en vooral een gelukkig meisje.

Tip:
Er bestaat geen ideale ouder-kind regeling. Alles hangt af van hoe jullie als ouders er mee omgaan en hoe je je relatie als ouders na de scheiding vorm geeft. Bedenk bij het maken van een ouderschapsplan dat het niet gaat over rechten maar over verantwoordelijkheden en houdt rekening met de ontwikkelingsfase van je kind(eren).

Een ouderschapsplan moet regelmatig worden geëvalueerd en aangepast, een goede richtlijn is:
• Kind tussen 0 – 18 maanden: om de 12 weken
• Kind tussen 18 maanden – 4 jaar: om de 9 maanden
• Kind tussen 4 en 12 jaar: ieder jaar
• Kind 12 jaar en ouder: iedere 2 jaar

Vinden jullie het lastig om te communiceren vraag dan een scheidingsbemiddelaar/ mediator om jullie te begeleiden.

Bron: Een ouderschapsplan maken, Pieter Vermeulen

Volg ons

Kosteloze kennismaking aanvragen