Scheiden of blijven…

Met deze vraag kom je vroeg of laat in aanraking als je relatie niet is wat je verwacht had. Maar wat is dan wijsheid om te doen? Er bestaat helaas geen toverformule voor. Of misschien toch wel?

De kern van het antwoord ligt in jou zelf! #Hoedan?

Door jezelf goed te kennen weet je wat van nature wat je het beste kunt doen. En daarin schuilt ook meteen de uitdaging. Want wie kent zichzelf goed? Wie durft echt eerlijk te zijn tegen zichzelf? En wat doe je daar dan mee? Ons lichaam is, volgens psycholoog Annet van Laar (1957), de herinnering aan wie we in essentie zijn nooit kwijtgeraakt. Je lichaam geeft je constant signalen. Als je goed leert luisteren naar de signalen van je lichaam, herken je wat belangrijk voor je is, wordt je zelfvertrouwen versterkt en kun je beter keuzes maken die goed voor je zijn.

Dat geldt dus ook voor de keuze in je relatie.

Je kunt pas een evenwichtige keuze maken als je zelf (weer) in evenwicht bent. Neem tijd en ruimte voor jezelf. Wat voor hobby’s had je vroeger? Waar werd je echt blij van en kreeg je energie door? Ga dingen doen! Ontdek wat voor jou echt belangrijk is en luister goed naar de signalen van je lichaam. Pas dan kun je echte keuzes maken.

Ook kun je eens kijken naar wat voor concrete stappen je al wel of niet hebt ondernomen om te komen tot een leefwijze die de aanwezigheid van je partner volledig uitsluit. Bijvoorbeeld door te solliciteren op een baan ver weg èn deze vervolgens ook te accepteren, terwijl je partner niet mee kan verhuizen? Als het lijkt alsof je bezig bent om weg te gaan en je doet alsof je weggaat, dan ben je ook bezig weg te gaan. Je besluit heb je onbewust al genomen…*(*Kirshenbaum)

Het antwoord op scheiden of blijven is dus vooral in je onbewuste te vinden en wordt gekenmerkt door jouw handelingen. Door jezelf (weer) goed te leren kennen ben je in staat om de juiste keuze te maken. Neem daarom ook ruim de tijd om dit proces met jezelf te doorlopen. Een eerste gedachte om te willen scheiden, is te beschouwen als een incident. De tweede wordt opvallend, maar pas bij een serieuze derde keer kun je het zien als een patroon dat je misschien zou kunnen onderzoeken en de oorzaak ervan kunt achterhalen. Immers in veel gevallen is de oorzaak gelukkig  (samen met je partner) goed oplosbaar en is een scheiding niet de beste oplossing.

Alles staat of valt bij dichtbij jezelf komen en de signalen van je lichaam te vertalen naar de passende actie.

Realiseer je echter wel dat er geen tussenoplossing is.
Je springt of je springt niet…

Volg ons

Kosteloze kennismaking aanvragen