Volg via

Beschikbaar in regio:

Deventer, Ommen, Dalfsen, Zwolle, Hattem, Raalte, Olst-Wijhe, Kampen.

Karen van der Toolen

 [email protected]
 06-36124219

Als je gaat scheiden komt er veel op je af.

Het is mijn taak jullie te helpen in deze complexe situatie waarbij emoties en zakelijke overwegingen door elkaar heen lopen. Belangrijk daarbij is dat er ruimte is om emoties een plek te geven zodat er weloverwogen en duurzame beslissingen genomen kunnen worden voor de toekomst.

Als mediator begeleid ik je via het stappenplan van De Scheidingsmakelaar, zaken die onder andere aan bod komen zijn: inzicht verkrijgen in je huidige en toekomstige (financiële) situatie, alimentatieberekening, het maken van een ouderschapsplan en het opstellen van een echtscheidingsconvenant.

Ik zie het als mijn opdracht jullie te ontzorgen en te helpen focussen op een toekomst waarbij jullie met respect met elkaar om kunnen blijven gaan.

Ik werk tegen een vaste all-in prijs en ook 's avonds en in het weekend.

Bel of mail mij gerust voor een kosteloos en uiteraard vrijblijvend intakegesprek.

www.mediationpraktijkzwolle.nl

Hoe ga ik te werk:

Wat is het vertrekpunt?

Waar wilt u staan over een jaar?

Welzjin

Wonen

Werken

Wat klanten over mij zeggen?

Karen van der Toolen heeft in maart 2018 onze scheiding begeleid. Op dat moment was onze dochter slechts 3 maanden oud. Ik heb Karen ervaren als een mediator die meedenkend is en echt een luisterend oor biedt. Ze is communicatief vaardig waarbij ze vriendelijk is maar ook door kan vragen en confronterend kan zijn. De bijeenkomsten met haar waren toekomstgericht wat houvast biedt in een lastige situatie. Daarnaast is ze betrouwbaar en bereikbaar voor urgente problemen. De mediations hebben ertoe geleid dat we goede afspraken hebben kunnen maken voor en over onze dochter. We hebben “geleerd” elkaar te zien als vader en moeder in plaats van als ex-partners.

Denise, Zwolle

“Nogmaals hartelijk bedankt voor de goede begeleiding. Ik voelde me gehoord bij jou en je toonde begrip als ik iets niet begreep of het mij te snel ging. Tussendoor kon ik ook altijd telefonisch of via de mail bij je terecht voor vragen. Het was een moeilijke tijd maar met jouw hulp en luisterend oor, is alles toch in goede banen geleid.”

Margot

“Voor mijn werk zat ik in het buitenland tijdens mijn scheiding. Karen heeft alles snel en efficiënt geregeld via de mail en telefoon voor een heel redelijke prijs. Fijn dat ze ook ’s avonds en in het weekend te bereiken is! Binnen 4 weken was alles rond en lag het convenant bij de rechtbank.”

Mark Blaauw

Blog & Opinie

Scheiden met jonge kinderen 9-10-2018

Lotte, 9 weken oud, ligt heerlijk te slapen en heeft geen idee wat er zich beneden afspeelt. Haar ouders hebben besloten uit elkaar te gaan en hebben mij gevraagd dit te begeleiden.
De vader van Lotte wil graag een co-ouderschap, haar moeder wil dat Lotte een goede band opbouwt met vader maar twijfelt of een co-ouderschap goed is.

Als scheidingsbemiddelaar hoor ik neutraal en onpartijdig te zijn, als er kinderen in het spel zijn ben ik dat natuurlijk niet, ik ben voor hen. Ik zie het namelijk als mijn belangrijkste taak hun belangen te behartigen. Gelukkig is een ouderschapsplan tegenwoordig verplicht hierin staan zaken als: de verblijfplaats van het kind, communicatie en informatie, financiën, school, medische zaken, zorgverdeling en de contacten tussen ouder en kind.

Het maken van zo’n plan is bij (hele) jonge kinderen nog niet zo eenvoudig. Natuurlijk willen beide ouders graag tijd doorbrengen met hun kind maar in de eerste 18 maanden is het ook heel belangrijk dat er een primaire hechtingsfiguur is. Daarnaast is het voor de andere ouder belangrijk om een goede band op te bouwen. De meest ideale situatie is dat de uitwonende ouder een paar keer per week contact heeft met de baby, het liefst in de veilige omgeving van het kind. Helaas is de realiteit dat dit vaak niet lukt door de spanningen tussen ouders. In een situatie waarbij beide ouders regelmatig betrokken zijn geweest bij alle aspecten van de zorg hoeft een overnachting bij de uitwonende ouder niet op voorhand te worden uitgesloten.

Maar waar moet je op letten:
Om een gezonde, veilige hechting met beide ouders tot stand te brengen moet je kind niet meer dan een paar dagen zonder fysiek contact met de andere ouder zijn. Veel baby’s hebben een voorkeur voor één verzorger. Een langdurige scheiding van die primaire hechtingsfiguur moet je proberen te vermijden. Belangrijke aspecten om rekening mee te houden maar bedenk dat jullie zelf het beste weten wat goed is voor je kind. Uitproberen, overleggen en aanpassen zijn volgens mij kernwoorden om te komen tot een goed plan. Lotte is trouwens inmiddels een vrolijke blozende baby van 4 maanden. Samen met haar ouders heb ik een plan gemaakt waarbij de zorg door haar vader langzaam wordt opgebouwd. Iedere 3 maanden gaan we om tafel om te bespreken hoe het loopt en wat er veranderd kan/moet worden. Het einddoel is een goed lopende co-ouderschap en vooral een gelukkig meisje.

Tip:
Er bestaat geen ideale ouder-kind regeling. Alles hangt af van hoe jullie als ouders er mee omgaan en hoe je je relatie als ouders na de scheiding vorm geeft. Bedenk bij het maken van een ouderschapsplan dat het niet gaat over rechten maar over verantwoordelijkheden en houdt rekening met de ontwikkelingsfase van je kind(eren).

Een ouderschapsplan moet regelmatig worden geëvalueerd en aangepast, een goede richtlijn is:
• Kind tussen 0 – 18 maanden: om de 12 weken
• Kind tussen 18 maanden – 4 jaar: om de 9 maanden
• Kind tussen 4 en 12 jaar: ieder jaar
• Kind 12 jaar en ouder: iedere 2 jaar

Vinden jullie het lastig om te communiceren vraag dan een scheidingsbemiddelaar/ mediator om jullie te begeleiden.

Bron: Een ouderschapsplan maken, Pieter Vermeulen

Wonen tijdens de scheiding 8-10-2018

“Mijn ex en ik wonen nu nog samen in hetzelfde (koop)huis, maar dat wordt steeds ingewikkelder gedurende het scheidingsproces, emotioneel gezien. Zijn er speciale regelingen omtrent wonen voor gescheiden stellen? En wat zijn veelgemaakte afspraken omtrent wonen en zorg?”

Heel logisch dat het niet meer lukt om samen in een huis te wonen. In de praktijk blijkt steeds dat de wederzijdse tolerantie sterk afneemt nadat eenmaal de keuze is gemaakt om te gaan scheiden. Irritaties nemen dan snel de overhand en dat werkt niet bevorderlijk voor het maken van afspraken voor de toekomst.

Het is lastig om deze vraag in algemene bewoordingen te beantwoorden aangezien het antwoord afhankelijk is van praktische en financiële mogelijkheden. Een scheidingsbemiddelaar zal daarom altijd aandacht besteden aan dit onderwerp in een eerste gesprek onder het “kopje”: Zijn er zaken die snel geregeld moeten worden totdat de scheiding definitief is.”

Er is een aantal mogelijkheden:
Meestal blijft degene die het grootste deel van de week voor de kinderen zorgt in het huis. De ander kan dan een tijdelijke woning zoeken. Sommige gemeenten bieden zogenaamde short stay woningen aan, speciaal bedoeld voor mensen die door relatieproblemen in acute huisvestingsnood komen. Een andere optie is een recreatiewoning huren in de buurt, veel parken bieden speciale tarieven voor langere verblijven. (dit mag trouwens niet in iedere gemeente dus informeer daar eerst naar)

Een andere vorm die wel eens gekozen wordt is het zogenaamde birdnesting. De kinderen blijven in de echtelijke woning en de ouders vliegen als vogels in en uit. Dit is voor de kinderen prettig maar vraagt veel van de volwassenen. Overigens is het zo dat degene die vertrekt nog twee jaar lang de hypotheekrente af mag trekken voor haar/zijn eigendomsdeel. Dat geeft voldoende tijd om een meer duurzame oplossing te vinden voor het woningprobleem.

De financiële afwikkeling van een scheiding 21-09-2018

Vorige week kreeg ik een telefoontje of een mediator ook een scheiding af kan wikkelen die financieel ingewikkeld is, of dat ze beter naar een advocaat konden gaan.

Het goed financieel afwikkelen van een scheiding is wel een vak apart en niet iedere mediator kan en wil dat doen. Ik moet erbij vermelden dat hetzelfde geldt voor advocaten. Mediation is eigenlijk puur gericht op de communicatie tussen de partijen en het gezamenlijk vinden van oplossingen waar beiden achter staan. Daarnaast hebben familiemediators voldoende kennis om een scheiding ook juridisch goed af te wikkelen en alimentatieberekeningen te maken. Op het moment dat er op het gebied van vermogen en fiscaal veel te regelen is wordt er vaak een expert ingeschakeld. Zelf vind ik het financiële en fiscale gedeelte ook heel interessant en heb me daarom ook daar in geschoold, op die manier kan ik alle aspecten van een echtscheiding zelf afhandelen. Het verdelen van het vermogen gaat trouwens meestal iets verder dan stickers plakken op de inboedel, maar waar moet je allemaal aan denken?

  • Roerende zaken zoals de inboedel, auto etc.
  • Bankrekeningen en levensverzekeringen
  • De echtelijke woning
  • Zijn er erfenissen of schenkingen geweest
  • Pensioenen
  • Hypotheek
  • Schulden

Daarbij moet er rekening mee gehouden worden dat de fiscus in het jaar van de scheiding over je schouder meekijkt. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat 50% van de aangiftes over het scheidingsjaar niet kloppen.

Tips:
– Het lijkt aantrekkelijk om jullie scheiding zelf te regelen of om de goedkoopste aanbieder te kiezen, maar uiteindelijk kan een verkeerde afhandeling je veel geld kosten. Het is dan ook goed om te bedenken wat je nodig hebt en wie je dat kan bieden.
– Je kunt ervoor kiezen de belastingaangifte over het jaar van de scheiding nog samen te doen. Als je “on speaking terms” bent is dat veelal voordelig omdat je dan bijvoorbeeld spaargeld aan de een of de ander toerekenen en een aantal aftrekposten onderling kunt verdelen. Dit laatste is vooral aantrekkelijk wanneer 1 van jullie meer verdient.

Veel gemaakte “blunders” bij echtscheidingen:

• Jij krijgt het huis dan betaal ik geen alimentatie.
In deze situatie verreken je een netto vermogensbestanddeel (het huis) met een bruto uitkering (de partneralimentatie). Als de helft van het huis eigendom was van de “vertrekkende” partner dan moet over dat bedrag inkomstenbelasting betaald worden van minimaal 33%.

• Jij krijgt de inboedel en dan betaal ik minder kinderalimentatie.
Bij deze constructie koop je eigenlijk de kinderalimentatie af. Dat mag wettelijk niet. Partneralimentatie mag je wel afkopen.

• De erfenis van mijn moeder is van mij.
Een logische reactie alleen kan het wettelijk anders geregeld zijn.
Dit is afhankelijk van de eventuele huwelijkse voorwaarden en het testament van de erflater. (en tegenwoordig ook of het huwelijk na 1 januari 2018 gesloten is) Als de partner niet uitgesloten is door de erflater en er is hierover niets beschreven in de eventuele huwelijkse voorwaarden, dan heeft de partner recht op een deel.

• Als ik overlijd dan krijg jij mijn nabestaandenpensioen, een levensverzekering is dan ook niet nodig.
Dit is niet altijd zo. Het is onder andere afhankelijk van je pensioenregeling. Het kan verstandig zijn om een levensverzekering af te sluiten. Mocht één van de partners overlijden dan kan het financieel lastig worden voor de ander zeker als er kinderen zijn.

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

GESLACHT
BENT U OF IS UW PARTNER ONDERNEMER
Contact via

Volg ons

Kosteloze kennismaking aanvragen