Volg via

Beschikbaar in regio:

Nijmegen, Ubbergen, Wijchen, Beuningen, Overbetuwe, Wageningen en Ede.

Anique Vinke

 [email protected]
 06-12957494/ 030-2345250

Mijn naam is Anique Vinke, naast mediation heb ik pedagogiek gestudeerd en ben ik als pedagoog werkzaam in de jeugdhulpverlening. Ook hierbij heb ik te maken met diverse echtscheidingen en zie ik dagelijks de impact van een echtscheiding bij zowel de kinderen als hun ouders.

Naast de vele emoties die een echtscheiding teweegbrengt, moet er op praktisch gebied ook veel geregeld worden. Mijn taak is om u zo goed mogelijk door het scheidingsproces heen te leiden, stap voor stap. Gemiddeld worden er 3-5 gesprekken gevoerd. Indien er meer afspraken nodig zijn dan zal daar ook alle aandacht aan besteed worden. Hierbij zullen wij stil staan bij ieders (individuele) verhaal, bijkomende emoties, het ouderschapsplan, de financiën, verdeling van de inboedel, de alimentatieberekening en natuurlijk de afspraken over de opvoeding van uw kinderen. Doordat er verschillende opties en toekomstige afspraken belicht en besproken worden, kan er een gedegen plan voor u op maat worden gemaakt. Hierdoor kunt u, in goede harmonie, als ouders samen verder in de opvoeding van jullie kinderen. ‘Een relatie beëindigd maar het moeder- en vaderschap niet’.
Naast de scheiding en de zorg voor uw kinderen is het ook belangrijk dat u als individu een goede start kan maken, hier zullen we uitgebreid bij stil staan.

Zelfs wanneer u geen kinderen heeft is het fijn om uw echtscheiding/ beëindiging van uw relatie, stap voor stap, naar uw wensen te regelen. Daarbij wil ik u graag ondersteunen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neemt u vrijblijvend contact met mij op via 06-12957494 of www.medinique.nl

Zeven dagen per week ben ik bereikbaar, ook in de avond.

Hoe ga ik te werk:

Wat is het vertrekpunt?

Waar wilt u staan over een jaar?

Welzjin

Wonen

Werken

Wat klanten over mij zeggen?

Sorry, geen testimonial beschikbaar

Blog & Opinie

Hoe betrekken we de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan? 1-05-2019

‘Het bruggesprek’

Naast het paraplugesprek vindt er nog een belangrijk gesprek met uw kinderen plaats. Het is een wettelijke plicht van ouders om hun kinderen te betrekken bij het opstellen van een ouderschapsplan. In het bruggesprek wordt hier op een effectieve manier bij stilgestaan. Het bruggesprek staat voor een mooie metafoor; een brug beeld uit dat kinderen gaan leven tussen twee huizen, die van hun vader en moeder. Hoe steviger de brug is gebouwd, des te beter de kinderen kunnen wennen aan veranderingen en leren omgaan met de ontstane situatie. Een goed stevig gebouwde brug zorgt voor een goede oversteek wat bijdraagt aan een goede relatie met beide ouders.

Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

 • Het vieren van verjaardagen en feestdagen
 • Waar gaan de kinderen wonen? Hoe vindt de verdeling plaats?
 • Schoolkeuzes
 • Sport en hobby
 • Huisdieren
 • De invulling van vakantieperioden.
 • Contact met familie en vrienden
 • Onderlinge afspraken
 • Etc.
Het bruggesprek:
Bespreek met uw kinderen het doel van het gesprek, bijvoorbeeld; vandaag willen wij met jullie mening en ideeën over een aantal onderwerpen. Wij gaan samen jullie ideeën bespreken waarbij wij beslissen hoe het zal gaan. Misschien kunnen wij met sommige ideeën geen rekening houden, wij zullen jullie dan helpen met het omgaan met teleurstellingen.
Na dit gesprek bespreken jullie hoe jullie rekening kunnen houden met de ideeën van uw kinderen. Het is een vergissing dat u altijd aan de wensen van uw kinderen moet voldoen. Ouders maken de keuzes voor hun kinderen. Als kinderen hierin teveel inspraak hebben worden zijn onbewust verantwoordelijk gesteld voor zaken die zij onvoldoende kunnen overzien.
Ga hier naar: scheidingsmakelaar Anique VinkeBron: Berg, T.G. van den (2018), praten met kinderen en jongeren over scheiding; een praktijkboek voor professionals. Houten; uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.

Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden? 1-05-2019

‘Het paraplugesprek’

Uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden is een lastig gesprek. Dit gesprek zal veel vragen oproepen, vragen als: Gaan we het onze kinderen samen vertellen? Wat vertellen we wel en wat vertellen we niet? Hoe zullen onze kinderen reageren en welke vragen zullen zij stellen?

Het scheidingsproces is voor kinderen het meest bevorderlijk als ouders na de scheidingsmelding samen het besluit nemen om te scheiden en hierbij de uitvoering en de verantwoordelijkheid van de scheiding samen vormgeven. Wanneer jullie gezamenlijk in uw scheidingsproces zit en al antwoorden heeft, is dat het moment om uw kinderen bij de scheiding te betrekken.

Het paraplugesprek (Hoefnagels, 2003) is helpend om aan uw kinderen te vertellen dat u gaat scheiden, dit gesprek wordt opgebouwd in stappen;

 1. U vertelt bij voorkeur samen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden.
 2. U benoemt dat de scheiding een situatie is tussen volwassenen en dat dit nooit de schuld is van kinderen. Kinderen veroorzaken geen scheiding en kunnen er ook niet voor zorgen dat de ouders besluiten de scheiding ongedaan te maken.
 3. Jullie vertellen samen besloten te hebben te gaan scheiden. De reden hiervan kan op basis van de leeftijd en het niveau van de kinderen verteld worden, dit kan ook een algemene reden zijn.
 4. U vertelt uw kinderen dat jullie beiden beschikbaar blijven voor uw kinderen. Hierbij is het belangrijk om te benoemen dat jullie beiden de wens hebben om goed contact en een goede band te hebben en te houden met uw kinderen. Het kan voor uw kinderen helpend zijn als u als moeder dit benoemt over de vader van de kinderen en andersom.
 5. Jullie vertellen de gevolgen van uw scheiding op korte termijn, hierbij vertelt u welke veranderingen eraan komen. Meldt uw kinderen dat jullie hen willen betrekken bij onderwerpen die hen aangaan om rekening te houden met hun mening en wensen. U als ouders zal de uiteindelijke beslissingen nemen en dit vervolgens met hen bespreken.

Kinderen ervaren direct na het gesprek in hun dagelijks leven de praktische en psychologische gevolgen van de scheiding. Na verloop van tijd wennen de kinderen aan de gevolgen van de scheiding, echter blijven de gevolgen een rol spelen in hun leven. Hierover met uw kinderen in gesprek blijven helpt hen zich te blijven uiten over wat zij ervaren, voelen of beleven.

In mijn volgende bericht sta ik stil bij het betrekken van uw kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Ga hier naar: scheidingsmakelaar Anique Vinke

Bron: Berg, T.G. van den (2018), praten met kinderen en jongeren over scheiding; een praktijkboek voor professionals. Houten; uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

GESLACHT
BENT U OF IS UW PARTNER ONDERNEMER
Contact via

Volg ons

Kosteloze kennismaking aanvragen