
Tips voor herberekening kinderalimentatie
1. Kinderen centraal
Bij veranderingen in de kinderalimentatie is het belangrijk het welzijn van de kinderen centraal te stellen. Wat hebben zij nodig en waar kan eventueel bespaard worden zonder dat de verzorging en opvoeding van de kinderen eronder lijdt? Als ouders wil je beiden dat het de kinderen goed gaat, zorg daarom dat zij het uitgangspunt zijn en blijven na de scheiding.
2. In goed overleg
Om dit te kunnen te doen is het belangrijk dat (ex)partners met elkaar kunnen blijven praten en afspraken maken. In de ideale situatie kunt u veranderingen in wetgeving of kindregelingen opvangen door met uw partner in onderling overleg nieuwe afspraken te maken. De weg naar de rechter is en blijft de meest kostbare optie en is ook niet in het belang van de kinderen.
3. Wijzigingen kindregelingen
Houd rekening met de wijzigingen die zich in de kindregelingen voor gaan doen. Deze wijzigingen kunnen van invloed zijn op uw inkomsten of op de inkomsten van uw (ex)partner. De belastingdienst zet deze wijzigingen hier met een duidelijke uitleg voor u op een rij: tool kindregelingen.
4. Aftrek kinderalimentatie
Vanaf januari 2015 zal de kinderalimentatie niet meer aftrekbaar zijn voor de betaler. Dit heeft invloed op de inkomsten van de alimentatieplichtige. Deze kunnen zo’n vijftig euro per maand achteruitgaan. Houd hier rekening mee bij de herberekening van de kinderalimentatie.
5. Neutrale derde
Schakel een neutrale derde in, in een van de volgende situaties:
Het lukt u niet zelfstandig een herberekening te maken.
het berekenen van kinderalimentatie is er niet gemakkelijker op geworden. Zeker niet met de huidige wijzigingen (kindregelingen, geen aftrek kinderalimentatie in 2015). Een deskundige met kennis van wat er gangbaar is in uw situatie is daarom soms wenselijk.
U wilt met een onpartijdige derde (mediator) tot nieuwe afspraken komen om eventuele conflicten te voorkomen.
Een gesprek over geld met uw ex-partner kan moeilijk zijn. Emoties kunnen hoog oplopen. Ook al kunt u normaal gesproken goed overleggen, als het over geld gaat kan dat anders zijn en bent u er beiden bij gebaat een neutrale derde in te schakelen die uw beider belangen in ogenschouw neemt en de belangen van de kinderen centraal stelt.