030 23 45 250 Stel een vraag Schrijf je in voor de nazorg nieuwsbrief
.

Waar gaat u wonen?

Na de scheiding zoekt tenminste een van u een nieuwe plek om te wonen. In sommige gevallen heeft een van de partijen ineens beschikking over een grote som geld, bijvoorbeeld door afkoop van de overwaarde, of door alimentatie of pensioenrechten. Misschien gaat u meer werken of kunt u met uw huidige inkomen iets nieuws kopen. Al onze scheidingsmakelaars hebben contacten met plaatselijke woningmakelaars. Uiteraard past dit aanbod binnen uw budget.

Hypotheek na echtscheiding?

U wilt na de echtscheiding een huis kopen. Vragen als: had u u al een woning in bezit tijdens uw huwelijk? Hoe oud bent u? Wat is uw inkomen na de echtscheiding en wat zijn uw behoeften zijn belangrijk om te bepalen wat u kunt kopen. Wij lichten u voor over de verschillende voor- en nadelen van hypotheekvormen en over een hypotheek die bij u past. Wij hebben daarvoor een samenwerkingsverband met Certus Financieel Advies, dé specialist in Nederland op het gebied van hypotheken voor mensen in een echtscheidingssituatie.

hypotheek na scheidingHuren na scheiden? een goede oplossing

Huren is een goede optie na een echtscheiding. Een Scheidingsmakelaar is op de hoogte van de lokale wachtlijsten en de geldende regelingen hieromtrent en kan u doorverwijzen naar de desbetreffende instanties. Hoe snel u een woonplek wordt toegewezen is afhankelijk van de wachtlijst en wettelijke regelingen in uw woonplaats. Uiteraard zijn er lokaal meerdere mogelijkheden, denk daarbij aan de woningbouwverenigingen, de particuliere huur of wellicht de mogelijkheid van anti-kraak. De ScheidingsMakelaar kijkt met u mee naar wat het beste bij uw situatie past.

Uitkopen na een echtscheiding

Wie na de echtscheiding op dezelfde plek blijft wonen, moet de ex-partner uitkopen. In dat geval moet u alleen de (nieuwe) hypotheek kunnen betalen en daarbij ook de helft van de eventuele overwaarde.  Een Scheidingsmakelaar gaat na of uitkopen voor één van u mogelijk is, bijvoorbeeld: met spaargeld of een verhoogde hypotheek. Als u een nieuwe lening afsluit om uw partner uit te kopen of het deel van de bestaande lening van uw partner overneemt, bent u verplicht om de lening voor de aankoop van het eigendom van de ex-partner volledig en minimaal annuïtair af te lossen. Doet u dat niet, dan heeft u over (dat deel van) de lening geen recht op hypotheekrenteaftrek. Op uw eigen hypotheekdeel hoeft u voor het behoud van renteaftrek niet af te lossen, mits dat hypotheekdeel voor 1 januari 2013 is afgesloten.

Bijleenregeling en overwaarde

Bij verkoop door echtscheiding komt de bijleenregeling om de hoek kijken: De overwaarde van de echtelijke woning (eigenwoningreserve) is tot drie jaar na de verkoop te gebruiken voor de koop van een nieuw huis. Koopt u na uw scheiding binnen drie jaar een nieuwe woning, dan mag de overwaarde uit de woning gebruikt worden voor de koop van de nieuwe woning. Gebeurt dit niet dan krijgt u over deze overwaarde geen hypotheekrenteaftrek. Uw deel van de overwaarde wordt op basis van de eigendomswaarde berekend.

Onderwaarde

Er kan natuurlijk ook sprake van onderwaarde zijn, het zogenaamde onder water staan van de woning. Bij verkoop brengt het huis minder op dan de hypotheekschuld. U moet de restschuld onder u beiden verdelen. Blijft u in het huis wonen en is er sprake van onderwaarde (na een taxatie), dan betaalt uw vertrekkende ex-partner zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde aan u.

Onverdeelde woning

De verdeling van alles duurt na een echtscheiding vaak nog even. Op het moment dat de een de ander niet heeft uitgekocht of de woning nog niet is verkocht, blijft u beiden eigenaar van de woning. Als de woning voor u geen hoofdverblijf meer is, dan komt u voor de inkomstenbelasting niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Speciaal voor deze situatie heeft de Belastingdienst de scheidingsregeling in het leven geroepen. Uw Scheidingsmakelaar kan u informeren over deze nieuwe regelgeving.

Certus

Kijk hier voor ons stappenplan bij scheiden.

 

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Scheiding Stappenplan

U en uw partner hebben besloten te gaan scheiden en hebben de intentie om in goed overleg uit elkaar te gaan. In het kennismakingsgesprek kijken we wat we voor u beiden kunnen betekenen en bevragen u langs de vijf W's. Tijdens het scheidingsproces doorloopt u globaal de volgende stappen. Stap 1: Scheidingsmelding als vertrekpunt Bij een scheiding is de scheidingsmelding een cruciaal onderdeel van het proces. Deze mel... Lees Meer »

Scheiden is meer dan alleen een handtekening zetten.

Al meer dan 15 jaar handelen we als grootste partij in Nederland op unieke wijze de meeste scheidingen af. Meer weten?

De ervaring van...

Christian (43) regelt zijn zaken graag goed

"De ScheidingsMakelaar is wel zakelijk, maar niet zo afstandelijk formeel. Ik voelde me op mijn gemak, en kon alles zeggen wat ik wilde." "Met een checklist gingen we alle onderwerpen langs die voor de sc...

Meer weten hoe we u verder kunnen helpen?