we staan voor u klaar
030 23 45 250
schrijf je in voor de nazorgnieuwsbrief
 nieuwsbrief

Waar gaat u wonen?

Hypotheek na echtscheiding?
U wilt na de echtscheiding een huis kopen. Vragen als: had u u al een woning in bezit tijdens uw huwelijk? Hoe oud bent u? Wat is uw inkomen na de echtscheiding en wat zijn uw behoeften zijn belangrijk om te bepalen wat u kunt kopen. Wij lichten u voor over de verschillende voor- en nadelen van hypotheekvormen en over een hypotheek die bij u past. Wij hebben daarvoor een samenwerkingsverband met Certus Financieel Advies, dé specialist in Nederland op het gebied van hypotheken voor mensen in een echtscheidingssituatie.
Huren na scheiden? Een goede oplossing

Huren is een goede optie na een echtscheiding. Een Scheidingsmakelaar is op de hoogte van de lokale wachtlijsten en de geldende regelingen hieromtrent en kan u doorverwijzen naar de desbetreffende instanties. Hoe snel u een woonplek wordt toegewezen is afhankelijk van de wachtlijst en wettelijke regelingen in uw woonplaats. Uiteraard zijn er lokaal meerdere mogelijkheden, denk daarbij aan de woningbouwverenigingen, de particuliere huur of wellicht de mogelijkheid van anti-kraak. De ScheidingsMakelaar kijkt met u mee naar wat het beste bij uw situatie past.

Uitkopen na een echtscheiding

Wie na de echtscheiding op dezelfde plek blijft wonen, moet de ex-partner uitkopen. In dat geval moet u alleen de (nieuwe) hypotheek kunnen betalen en daarbij ook de helft van de eventuele overwaarde. Een scheidingsmakelaar gaat na of uitkopen voor één van u mogelijk is, bijvoorbeeld met spaargeld of een verhoogde hypotheek. Als u een nieuwe lening afsluit om uw partner uit te kopen of het deel van de bestaande lening van uw partner overneemt, bent u verplicht om de lening voor de aankoop van het eigendom van de ex-partner volledig en minimaal annuïtair af te lossen. Doet u dat niet, dan heeft u over (dat deel van) de lening geen recht op hypotheekrenteaftrek. Op uw eigen hypotheekdeel hoeft u voor het behoud van renteaftrek niet af te lossen, mits dat hypotheekdeel voor 1 januari 2013 is afgesloten.

Bijleenregeling en overwaarde
Bij verkoop door echtscheiding komt de bijleenregeling om de hoek kijken: De overwaarde van de echtelijke woning (eigenwoningreserve) is tot drie jaar na de verkoop te gebruiken voor de koop van een nieuw huis. Koopt u na uw scheiding binnen drie jaar een nieuwe woning, dan mag de overwaarde uit de woning gebruikt worden voor de koop van de nieuwe woning. Gebeurt dit niet dan krijgt u over deze overwaarde geen hypotheekrenteaftrek. Uw deel van de overwaarde wordt op basis van de eigendomswaarde berekend.
Onderwaarde
Er kan natuurlijk ook sprake van onderwaarde zijn, het zogenaamde onder water staan van de woning. Bij verkoop brengt het huis minder op dan de hypotheekschuld. U moet de restschuld onder u beiden verdelen. Blijft u in het huis wonen en is er sprake van onderwaarde (na een taxatie), dan betaalt uw vertrekkende ex-partner zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde aan u.
Onverdeelde woning

De verdeling van alles duurt na een echtscheiding vaak nog even. Op het moment dat de een de ander niet heeft uitgekocht of de woning nog niet is verkocht, blijft u beiden eigenaar van de woning. Als de woning voor u geen hoofdverblijf meer is, dan komt u voor de inkomstenbelasting niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Speciaal voor deze situatie heeft de Belastingdienst de scheidingsregeling in het leven geroepen. Uw scheidingsmakelaar kan u informeren over deze nieuwe regelgeving.

Vrijblijvend advies over uw situatie?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ’s, of stel hieronder uw korte vraag.

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

GESLACHT
BENT U OF IS UW PARTNER ONDERNEMER
Contact via

Wat is belangrijk om te weten?

Kosteloos kennismakingsgesprek aanvragen

Volgs on

© 2003 - De ScheidingsMakelaar

Website by: Curves n' Colors
Kosteloze kennismaking aanvragen